friidrettsstipend i USA

Hvorfor du bør få et friidrettsstipend i USA

Fordelene med å studere på college i USA som idrettsutøver 

Thea Dahl studerer psykologi og konkurrerer i friidrett ved Manhattan University i New York. Hun forteller om livet som student athlete, hvorfor hun valgte å studere i USA, og hvilke fordeler du kan få med et friidrettsstipend – både innen idrett og utdanning.

Norske Thea Dahl, er friidrettsutøver ved Manhattan University i New York City. Hun studerer psykologi og konkurrerer som student athlete. Hennes meritter inkluderer deltakelse i nasjonale mesterskap både i Norge og Australia, før hun ble tildelt et friidrettsstipend og flyttet til USA. I denne historien forklarer hun hvorfor du bør få et friidrettsstipend og hvordan det er å være idrettsutøver i USA sammenlignet med i Norge. 

 

Jeg heter Thea og som tittelen forklarer så er jeg friidrettsutøver med stipend i USA. Jeg er student ved Manhattan University i New York og er i ferd med å fullføre mitt første år her. Jeg skal fortelle om mine opplevelser av hvordan det er å være en såkalt «student athlete» og hvorfor du bør få et friidrettsstipend i USA.  

Jeg har drevet med friidrett siden jeg var fem år gammel og har elsket hvert øyeblikk, selv om jeg har hatt dårlige tider i perioder. Jeg er en kaster, men som alle andre, så prøvde jeg ut alle grenene og fant kasting til å være favoritten. Da jeg var i videregående, begynte jeg å få mange gode resultater og teknikken begynte å bedre seg drastisk. Motivasjonen ble sterkere, og kjærligheten min vokste mer og mer. Gjennom årene så har jeg laget små og store mål som å kaste over en viss lengde eller delta i NM, VM og til og med OL. Og det høres sikkert ut som det er stort å si nå, basert på hvordan det går, men uten mål og drømmer kommer man ingen vei, og det er det som er viktig. Motivasjon uansett hvor stor.  

Hvorfor jeg valgte å studere i USA med friidrettsstipend 

Jeg har alltid hatt lyst til å drive med sporten og ble ekstra motivert da det gikk bra med kastingen. Mot slutten av videregående, begynte mange av vennene mine å legge planer om å slutte med idretten sin når de begynte å studere. Når det kom til meg, kunne jeg ikke gi opp idretten jeg hadde blitt så glad i. Jeg bestemte meg for å ta et friår hvor jeg fokuserte på familie og kastingen. Jeg var ikke klar for å studere ennå, men når jeg skulle starte så var jeg klar til å balansere studier med idretten. I starten av friåret mitt fikk jeg vite om muligheten til å studere i USA som en idrettsutøver. Jeg var først overrasket og usikker, men det gikk ikke lang tid før jeg sa ja, og det var det beste valget jeg kunne ta.  

Livet som friidrettsutøver og student i USA 

USA er et land som tilbyr mange muligheter til å forbedre seg i idretten sin gjennom gode trenere og samtid et opplegg for skole og utdanning. Siden jeg kom til USA så har jeg opplevd mye, møtt mange og lært enda mer. Jeg angrer ikke valget i det hele tatt. Når du kommer til USA så blir du en del av et lag, og du er ikke bare for deg selv lengre. Du får venner enkelt med de innenfor grenen din, men også med alle på laget. Du har mulighet til å få hjelp fra lagkameratene dine med idretten, men også med skole. Laget blir en del av familien din. Jeg har hatt gode opplevelser med folk og alle er vennlige og interessert i å vite mer om deg, spesielt når du er internasjonal. Jeg har møtt folk med mange nye etnisiteter og fått et nytt syn på hvordan folk er og hvor forskjellige vi er.  

Konkurranser, reising og nye opplevelser som student i USA 

kke bare får du møte mange ulike personer, men du får også oppleve mange nye steder som student athlete. Basert på hvilken stat du ender i, så konkurrere du med mange forskjellige stater og reiser rundt i landet. Det er ulike typer konkurranser som du kan delta i, både innendørs og utendørs. Disse konkurransene kan bli holdt av skolen din, men også av mange forskjellige andre skoler i din «conference» eller rundt i landet. Du får oppleve nye steder og bli kjent med mange forskjellige folk. Konkurransenivået er forskjellig hele tiden og du får konkurrert med nye folk. Om du får muligheten til å delta i større stevner, reiser du på tvers av landet og til stater du normalt ikke ville reist til. I forhold til Norge så er du på stevner som et lag. Du konkurrerer ikke bare for deg selv lengre, men også for skolen din. Selv om jeg synes at lagsport kan være krevende og ha mange forventninger for utøverne, så er det ikke slikt her. Du er på et lag og prøver å skaffe poeng for skolen din, men først av alt så konkurrerer du for deg selv. Du har også din egen heiagjeng som ønsker det beste for deg. Du vil ofte være på stevner en hel dag eller mer, men du får mulighet til å heie på andre fra skolen din, utforske campus og jobbe med skole om det trengs. 

Studier og akademisk støtte for student athletes 

Det å være student er også en stor del av det å være en student athlete. Selv om du vil fokusere på idretten din, så må man ikke glemme å studere. Fordelen med skoler i USA i forhold til Norge er at de legger til rette for utøverne. Professorene forstår hvor hardt det er å være en student athlete og vil gjøre hva de kan for å hjelpe deg med å ta opp prøver eller andre ting. Avhengig av hvor stor skole du går på, så kan du forme gode forhold med professorene dine som kan være en stor fordel fremover i studieløpet, men også jobblivet. I USA er det å lage forbindelser med andre veldig viktig, og mange skoler tilbyr muligheter for dette. De har mentorprogrammer hvor du skaper forbindelser med mange ulike personer som igjen gir deg muligheter for jobb eller internships. Skoler her legger til rette for studentene sine slik at de kan bygge erfaring som er viktig når du søker på jobb.  

Trening og fasiliteter

Når skoleåret starter så trener du 8 timer i uken de første to månedene ifølge NCAA regler, og deretter går det opp til 20 timer når sesongen nærmer seg. Trening her er gøy, krevende, tungt og variert. Du har eget styrkeanlegg for utøvere med styrketrenere der. Du har også tilgang til «athletic trainers» som hjelper deg med skader eller skadeforebygging som isbad eller kopping. Jeg har lært nye måter å se på teknikken min med trenerne her og har sett forbedring etter bare et år her. Jeg har et godt forhold til trenerne mine som gjør opplevelsen enda bedre. Selv om det er seriøst så gir vi også mulighet til å ha det gøy. Noe som var nytt for meg var det at jeg hadde flere kastetrenere enn før. Jeg får tilbakemeldinger fra begge som kan være forskjellig, men kan hjelpe meg med å skape en god forståelse for hva jeg må gjøre. Trenerne vil det beste for deg og gjør alt de kan for å hjelpe deg komme langt.  

Derfor bør du gripe muligheten til å få et friidrettsstipend

Alt i alt, så byr et friidrettsstipend i USA på mange forskjellige opplevelser, erfaringer og muligheter for både idretten og utdanningen din. Jeg har utviklet meg som en utøver her på den lille tiden jeg har vært her og jeg koser meg veldig. Jeg håper for dere som leser dette at dere og vil bestemme dere for å reise over Atlanterhavet og oppleve mye nytt og spennende. De fire årene som du er her vil inneholde opplevelser som du aldri kommer til å glemme. Så snakk med Keystone Sports og begynn reisen din til USA!  

 

Ble du inspirert av Theas reise? Ta det første steget for å begynne din egen vei mot et friidrettsstipend! Fyll ut vår gratis evaluering for å få vite mer om dine muligheter. 

Del artikkelen:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Flere artikler

Screenshot of a college sports hightlight video
Ambassador
Hvordan lage en highlight-video

Lær hvordan du lager en imponerende sports-highlight-video som fanger oppmerksomheten til amerikanske college-trenere. Få tips fra Keystone Sports-ambassadør Olivia, som sikret seg et fotballstipend og nå studerer og spiller college-fotball i Virginia.

Read More